Skip to main content

Quinoa-Cumin Muffins

Mulle väga meeldib süüa teha ja küpsetada ning minu jaoks on eriti põnev välja mõelda tervislikke alternatiive. Sest olgem ausad, salati ja kanafilee söömine muutub päris kiiresti igavaks, seega on põnevate roogade tegemine väga oluline selleks, et meie toitumine üksluiseks ei muutuks :)

Need kinoa-köömnemuffinid on väga lihtsad ja väga kasulikud. Neid võib teha näiteks hommikusöögiks või kiireks snäkiks. Mulle isiklikult meeldivad need kõige rohkem jahtununa, kuid see on juba maitse asi ning ka soojana on need muffinid super head!



KOOSTIOSAD
Kogus: 20 muffinit. Toiteväärtus: 119kcal / 1tk*.
  • 2 tassi keedetud kinoad**
  • 130 g täistera kaerajahu
  • 130 g täistera odrajahu
  • 1,5 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl soola
  • 20 g köömneid
  • 20 g chiaseemneid
  • 170 ml toorpiima
  • 140 g kreeka jogurtit
  • 35 g mett
  • 1 vabalt peetavate kanade muna

VALMISTAMINE
  1. Eelkuumuta ahi 180°C kraadini.
  2. Sega kokku kõik kuivained, sh seemned.
  3. Lisa piim, jogurt, muna ja mesi.
  4. Vala segu muffinivormidesse (kui sa ei kasuta silikoonvorme või paberkorvikesi, siis määri vormid rasvainega.)
  5. Küpseta umbes 30min.
  6. Lase 10 min jahtuda ja naudi!

*Toiteväärtus võib varieeruda vastavalt kasutatavatele koostisosadele.
**See on u 725 g ehk pisut üle 1 tassi keetmata kinoa.


I really enjoy baking (and cooking in general) so I love coming up with super tasty healthy alternatives. I mean, eating salad and chicken fillet gets really old, really fast, so keeping things interesting in the kitchen is super important in order to be happy with your diet :)

These quinoa-cumin muffins are super easy to make and really nutritious. You can make them for breakfast or for an on-the-go snack. I personally like them the best when they have cooled down, but they’re also really good straight out of the oven.

INGREDIENTS
Serves: 20 muffins. Calories: 119 kcal / 1 muffin*.
  • 2 cups cooked quinoa**
  • 130g wholemeal oat flour
  • 130g wholemeal barley flour
  • 1,5 tsp baking powder
  • 1 tsp salt
  • 20g chia seeds
  • 20g cumin seeds
  • 170ml unpasteurized milk
  • 140g Greek yogurt
  • 35g honey
  • 1 free range egg
INSTRUCTIONS
  1. Preheat oven to 180°C.
  2. Combine all dry ingredients.
  3. Add milk, yogurt, honey and egg and combine everything.
  4. Pour mixture into muffin tins (if you are not using paper cups or silicone tins, grease your tins first.)
  5. Bake for 30 min.
  6. Allow to cool for about 10 min and enjoy!

*Calories may vary depending on specific ingredients used.
** About 725g or a bit more than 1 cup of uncooked quinoa. 

Comments

Popular posts from this blog

O Christmas Tree

Jõulupuu ehtimine on meie peres alati oluline sündmus. Nii tore on imetleda hoolega valitud jõuluehteid ja asetada need ideaalsele kohale kuusel. Erilist tähendust omavad isa tehtud papist piarkoogišabloonid (sest 25 aastat tagasi polnud poest jõuluvana- või siilikujulist vormi) ja reisidelt kaasa toodud ehted. Neid kuusele riputades saab meenutada lapsepõlve piparkoogitegusid ja kauneid mälestusi erinevatest maadest. 
Trimming the tree is a really special occasion in our family. Looking at all the carefully picked ornaments and finding the right spot on the tree is a wonderful activity for the whole family. The most special ornaments are cardboard gingerbread moulds made by my dad (because 25 years ago you couldn't buy special shapes like a Santa or a hedgehog from the stores) and ornaments brought home from trips. Every year when we put them on the tree we are reminded of the wonderful memories connected with them.

Midsummer

This year we had one of those rare Midsummer Eves when one can wear a sundress instead of a parka and wellies. The setting sun gilded the fields and girls with flower crowns walked in the wild blooms of the meadow.  And though once the sun had disappeared behind the woods, the chill of a June night set in, the longest night of the year lost none of its magic. A magical evening turned into a mysterious night. When dusk melted into dawn, the first rays of the morning sun were greeted by a thick fog. 
Evenings like this on the meadow always make me feel like a fairy, wanting to dance in the evening light with the dress and hair all flying in the wind. There is something so mystical in moments like that, as if time disappears connecting us to some ancient era.

Jaanipäev õnnistas meid haruldlase võimalusega vahetada parka ja kummikud lendleva suvekleidi vastu. Jaaniõhtu päike kuldas põllud ja nendel hõljuvad pärjatud jaanikulised üle oma maagilise valgusega. Horisondi taha kadudes muutus p…

Wild Horses

Väljas muutuvad lehed aina kuldsemaks ja hommikud aina kargemaks. Mina aga leidsin selle imeilusa suvemeenutuse: päikseloojang, kilomeetrite kaupa puhast liiva, sinine taevas, rahulik meri ja mitukümmend imelist hobust. Harukordselt madal vesi muutis meie rannaniidu justkui Araabia liivadüünideks, kus päike kõrvetab ja ringi kappavad metsikud hobused.

The leaves are changing colour and the mornings are getting crisper, yet I found this lovely memory from this summer. Sunset, long stretches of white sandy beaches, blue skies, calm seas and a about fifty or so beautiful horses. Extraordinarily low sea levels turned our green and grassy beaches into Arabian sand dunes where the sun and wind were hot and wild horses roamed.