Tuesday, June 7, 2016

Healthy Cinnamon Rolls

Need kaneelirullid on küll parajad kaloripommid, kuid siiski vähem kaloririkkad ja kindlasti tervislikumad kui päris klassikalised. Soovi korral võib kasutada magustajana ka näiteks agaavi- või vahtrasiirupit või kookossuhkrut (sellega natukene tüütum rulle määrida). Super mõnus hommikusöök nädalavahetuseks! 



KOOSTISOSAD
Kogus: 12tk. Toiteväärtus: 398kcal / 1tk*.

Tainas:

  • 250ml toorpiima
  • 250ml vett
  • 25g pärmi
  • 500g odrajahu
  • 200g kaerajahu
  • 160g maisijahu
  • 100g võid
  • 15g kookossuhkrut
  • näputsatäis soola
Kaneelirullidele:
  • 20g kaneeli
  • 200g mett
  • pisut sooja vett
  • 1 vabapidamise kanade muna


VALMISTAMINE

Tainas:
  1. Soojenda piim ja vesi pliidil kuni segu on leige. 
  2. Pudista pärm kaussi ja lisa pisut leiget piima. Sega kuni pärm on lahustunud.
  3. Lisa ülejäänud piim ja sega.
  4. Sega piimale juurde jahud, suhkur ja sool. Viimasena lisa toasoe või.
  5. Sõtku hoolega kuni tainas tuleb kausi ja käte küljest lahti.
  6. Lase soojas kohas kerkida min 3 tundi**
Rullid:
  1. Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
  2. Jaga tainas 12 võrdseks pallikeseks.
  3. Rulli pallikesed u 1-1,5cm läbimõõduga vorstikesteks.
  4. Sega mesi (suhkrustunud mett soojenda pisut kastrulis, et see vedelaks muutuks), kaneel ja vesi. Segu ei tohiks olla liiga vedel, kuid pintsliga lihtsalt peale kantav.
  5. Määri tainast rullitud vorstikesed seguga kokku ning keera rulli. Ülejäänud segu pintselda ka juba valmis keeratud rullidele.
  6. Klopi lahti muna ning määri sellega rullid.
  7. Lisa ahju kuumakindel anum keeva veega (see aitab taignal kerkida ja jääda pehmeks ja mahlaseks.)
  8. Küpseta kaneelirulle ahjus umbes 20 minutit.
  9. Võta rullid ahjust välja, pintselda üle veega ning kata rätikuga. 
  10. Naudi soojalt!***
* Toiteväärtus võib varieeruda vastavalt kasutatavatele koostisosadele.
** Antud tainas kerkib vähem kui valgest nisujahust tainas.
*** Täistera tainas on oma olemuselt tihkem ja muutub jahtudes kõvemaks kui valgest nisujahust sai. Rullid, mis kohe söömata jäävad, saad üles soojendada nii: Eelsoojenda ahi 180 kraadini. Kasta rullid veega üle ja lisa taas ahju keeva veega anum. Soojenda ahjus umbes 10minutit ja sai ongi taas nagu asja küpsetatud :)




INGREDIENTS
Serves: 12 rolls. Calories: 398 kcal / 1 roll*.

Dough:


  • 250ml unpasteurized milk
  • 250ml water
  • 25g yeast
  • 500g wholemeal barley flour
  • 200g wholemeal oat flour
  • 160g corn flour
  • 100g butter
  • 15g coconut sugar
  • a pinch of salt
For the cinnamon rolls:
  • 20g cinnamon
  • 200g honey
  • some warm water
  • 1 free range egg


INSTRUCTIONS

Dough:
  1. Carefully heat the milk and water until lukewarm.
  2. Break up the yeast in a bowl and add a bit of the warm milk-water mixture. Stir until the yeast dissolves.
  3. Add rest of the milk-water mixture.
  4. Add flours, sugar and salt. Add the butter (at room temperature) last.
  5. Knead until the dough stops sticking to the bowl and your hands.
  6. Let rise for about 3 hours.**
Rolls:
  1. Preheat oven to 200°C.
  2. Divide the dough into 12 equal parts.
  3. Roll them into about 1,5-2cm thick strips.
  4. Combine honey (if it is too thick, heat it up slightly), cinnamon and water. The mixture should not be too runny, but just right so it would be easy to apply to the rolls with a brush.
  5. Apply the mixutre to the strips and make rolls. Divide the leftover mixture between the rolls.
  6. Slightly whisk the egg and brush it generously on the rolls.
  7. Place a container with hot water into the oven (this will help the dough raise and makes the rolls softer and richer.)
  8. Bake for about 20 minutes.
  9. Remove from the oven, brush some water onto the rolls and cover with a teatowel.
  10. Enjoy while warm!***
* Calories may vary depending on specific ingredients used. Antud tainas kerkib vähem kui valgest nisujahust tainas.
** Wholemeal dough rises less than 'regular' though.
*** Wholemeal bread is more dense and will become much harder than white bread when it cools down. You can heat up leftover rolls like this: preheat oven to 180°C, dip the rolls into water, place the rolls and a container with hot water into the oven, heat the rolls for about 10 minutes and there you have it- as if freshly baked.

No comments:

Post a Comment