Skip to main content

Healthy Cinnamon Rolls

Need kaneelirullid on küll parajad kaloripommid, kuid siiski vähem kaloririkkad ja kindlasti tervislikumad kui päris klassikalised. Soovi korral võib kasutada magustajana ka näiteks agaavi- või vahtrasiirupit või kookossuhkrut (sellega natukene tüütum rulle määrida). Super mõnus hommikusöök nädalavahetuseks! 



KOOSTISOSAD
Kogus: 12tk. Toiteväärtus: 398kcal / 1tk*.

Tainas:

  • 250ml toorpiima
  • 250ml vett
  • 25g pärmi
  • 500g odrajahu
  • 200g kaerajahu
  • 160g maisijahu
  • 100g võid
  • 15g kookossuhkrut
  • näputsatäis soola
Kaneelirullidele:
  • 20g kaneeli
  • 200g mett
  • pisut sooja vett
  • 1 vabapidamise kanade muna


VALMISTAMINE

Tainas:
  1. Soojenda piim ja vesi pliidil kuni segu on leige. 
  2. Pudista pärm kaussi ja lisa pisut leiget piima. Sega kuni pärm on lahustunud.
  3. Lisa ülejäänud piim ja sega.
  4. Sega piimale juurde jahud, suhkur ja sool. Viimasena lisa toasoe või.
  5. Sõtku hoolega kuni tainas tuleb kausi ja käte küljest lahti.
  6. Lase soojas kohas kerkida min 3 tundi**
Rullid:
  1. Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
  2. Jaga tainas 12 võrdseks pallikeseks.
  3. Rulli pallikesed u 1-1,5cm läbimõõduga vorstikesteks.
  4. Sega mesi (suhkrustunud mett soojenda pisut kastrulis, et see vedelaks muutuks), kaneel ja vesi. Segu ei tohiks olla liiga vedel, kuid pintsliga lihtsalt peale kantav.
  5. Määri tainast rullitud vorstikesed seguga kokku ning keera rulli. Ülejäänud segu pintselda ka juba valmis keeratud rullidele.
  6. Klopi lahti muna ning määri sellega rullid.
  7. Lisa ahju kuumakindel anum keeva veega (see aitab taignal kerkida ja jääda pehmeks ja mahlaseks.)
  8. Küpseta kaneelirulle ahjus umbes 20 minutit.
  9. Võta rullid ahjust välja, pintselda üle veega ning kata rätikuga. 
  10. Naudi soojalt!***
* Toiteväärtus võib varieeruda vastavalt kasutatavatele koostisosadele.
** Antud tainas kerkib vähem kui valgest nisujahust tainas.
*** Täistera tainas on oma olemuselt tihkem ja muutub jahtudes kõvemaks kui valgest nisujahust sai. Rullid, mis kohe söömata jäävad, saad üles soojendada nii: Eelsoojenda ahi 180 kraadini. Kasta rullid veega üle ja lisa taas ahju keeva veega anum. Soojenda ahjus umbes 10minutit ja sai ongi taas nagu asja küpsetatud :)




INGREDIENTS
Serves: 12 rolls. Calories: 398 kcal / 1 roll*.

Dough:


  • 250ml unpasteurized milk
  • 250ml water
  • 25g yeast
  • 500g wholemeal barley flour
  • 200g wholemeal oat flour
  • 160g corn flour
  • 100g butter
  • 15g coconut sugar
  • a pinch of salt
For the cinnamon rolls:
  • 20g cinnamon
  • 200g honey
  • some warm water
  • 1 free range egg


INSTRUCTIONS

Dough:
  1. Carefully heat the milk and water until lukewarm.
  2. Break up the yeast in a bowl and add a bit of the warm milk-water mixture. Stir until the yeast dissolves.
  3. Add rest of the milk-water mixture.
  4. Add flours, sugar and salt. Add the butter (at room temperature) last.
  5. Knead until the dough stops sticking to the bowl and your hands.
  6. Let rise for about 3 hours.**
Rolls:
  1. Preheat oven to 200°C.
  2. Divide the dough into 12 equal parts.
  3. Roll them into about 1,5-2cm thick strips.
  4. Combine honey (if it is too thick, heat it up slightly), cinnamon and water. The mixture should not be too runny, but just right so it would be easy to apply to the rolls with a brush.
  5. Apply the mixutre to the strips and make rolls. Divide the leftover mixture between the rolls.
  6. Slightly whisk the egg and brush it generously on the rolls.
  7. Place a container with hot water into the oven (this will help the dough raise and makes the rolls softer and richer.)
  8. Bake for about 20 minutes.
  9. Remove from the oven, brush some water onto the rolls and cover with a teatowel.
  10. Enjoy while warm!***
* Calories may vary depending on specific ingredients used. Antud tainas kerkib vähem kui valgest nisujahust tainas.
** Wholemeal dough rises less than 'regular' though.
*** Wholemeal bread is more dense and will become much harder than white bread when it cools down. You can heat up leftover rolls like this: preheat oven to 180°C, dip the rolls into water, place the rolls and a container with hot water into the oven, heat the rolls for about 10 minutes and there you have it- as if freshly baked.

Comments

Popular posts from this blog

Home Is Where the Heart Is

Kodu on palju enamat, kui lihtsalt koht, kus me enamuse oma ajast magame või sööme. See on enamat kui lihtsalt mingi hoone või kohanimi.

Minu jaoks on kodu see koht, kuhu ma tunnen ennast kuuluvat. See on palju laiem mõiste kui ainult minu maja ja maa. See on kogu mu armas kodusaar Vormsi. See on tunne, et see koht, kodukoht, ja selle käekäik läheb sulle korda, see on võime näha oma ukseesisest kaugemale, panna tähele ja hoolida. Selline suhtumine kodusse on minu jaoks alati loomulik olnud. Samas on see on ka põhjus, miks ma kandideerin Terve Vormsi nimekirjas kohalikel valimistel. Ma tunnen, et ma tahan ja suudan rohkem panustada oma kodukoha ellu. 
Minu jaoks, kes ma nii öelda ametlilkult olen kasvanud ja käinud koolis Tallinnas, on Vormsi alati olnud eriline, kuid mida vanemaks ma sain, seda enam hakkasin ma selleks päris koduks pidama just Vormsit. Mitte, et mu linnakodu poleks olnud üks tore ja armas koht, vastupidi, aga siiski oli midagi nagu puudu. Vanemaks saades hakkasin ma …

Garden House Makeover

Eelmisel aastal vuntsisime me üles oma aiamajakese. Enne (alumine foto) nägi ta välja üsna igav ja oli täis lamineeritud mööblit (palun ärge küsige miks, sest ma ausalt ei tea).   Last spring we decided to overhaul our garden house. Before (the photo below) it looked pretty boring and was full of laminate furniture (don't ask why since I don't know). 


Me tõstsime majakese tühjaks ja peitsisme seinad ja laed valgeks ning värvisime valgeks ka ukse ning ukse- ja aknapiidad. Sisustuses tahtsin ma kindlasti kasutada võimalikult palju vintage mööblit.  Uue elu sai vana Rootsi kapp, väike lauake, öökapp ja viinitool, peegilraami tegin ma vanadest uksepiitadest ning ka kardinad õmblesin ma ise. Kardinapuu meisterdasin ma vanast puulatist ning kahest riidenagist (kauplusest Muster). Kõik see kompott andis kokku armsa ja hubase tulemuse, mis näitab, et selleks, et saada imearmas tuba, pole vaja tingimata tohutult kulutada.
We removed the laminate furniture and white-washed the walls and …

DIY Ruffle Wrap Skirt

Hõlmikseelikud on see hooaeg tagasi ja eriti veel sellised, millel on all ääres volang. Kuna ma olen täiesti armunud gingham kangasse, siis kangaks sai valitud just see (kauplusest Kangas ja Nööp). Milline kombinatsioon! See on seljas mugav ja näeb vapustav välja. Nüüd aga küsimus, kuidas see valmis teha? Loe edasi ja saad teada.

NB! Ma vabandan kõigi juurdelõikajate ees juba ette nende üldistuste ja lihtsustuste eest, mida ma lõikevalmistamises sisse viisin, et seda lihtsamaks teha!
VAJA LÄHEB õmblusmasinkääridkriit või kangavildikas (harilikpliiats ajab ka asja ära, kuid tee õrnad jooned)harilikpliiatslõikevalmistamiseks pabermõõdulintjuurdelõikusjoonlaud (või kaks min 30cm joonlauda)nööpnõeladkangasniit 1. Valmista seeliku baaslõige (võid kasutada ka valmislõiget näiteks Burdast vms).
 a) Selleks võta (või palu kellelgi ennast aidata) enda vöö- ja puusaümbermõõt ja seeliku soovitav pikkus vöökohast (vöökoht asub u 2cm nabast kõrgemal). Lisa mõlemale ümbermõõdule 4cm varu (sa tahad …